Niacinamid je sastojak koji se često spominje i koristi u kozmetičkim proizvodima, ali jeste li znali da različite koncentracije ovog sastojka djeluju drugačije? Točno je da niacinamid djeluje kao ovlaživač i da djeluje povoljno na kožu sklonu nepravilnostima, ali je vrlo važno u kojem postotku se nalazi u proizvodu.

Što je niacinamid i kako djeluje?

Niacinamid ili nikotinamid je topivi derivat vitamina B, kolokvijalno poznatiji kao B3. U niskim koncentracijama (1-2%) vrlo je koristan hidratacijski agens, a u višim postocima (iznad 4%) dokazano djeluje na postupalne pigmentacije inhibirajući sintezu melanina, uspješno reducira lučenje sebuma i rafinira teksturu kože (vizualno smanjuje veličinu pora). To ga čini idealnom sastavnom komponentom proizvoda za tretiranje kože sklone blagim do umjerenim aknama, masne i istovremeno dehidrirane kože, hiperpigmentirane kože (gdje postoje zaostale mrljice od akni, ali i flekice od UV oštećenja kože) te kože sklone upalnim poremećajima, poput seboroičnog dermatitisa i psorijaze.

Nedavno istraživanje pokazalo je da je niacinamid, pri koncentraciji od minimalno 4%, usporedivo efikasan u eliminiranju akni kao i antibiotik klinadmicin 1%, a po pitanju posvjetljivanja mrljica slične rezultate u istome postotku polučio je i u usporedbi s problematičnim (no, učinkovitim) hidrokvinonom 4%.

Skintegra niacinamid

Topički apliciran, niacinamid je siguran i efikasan sastojak, idealan za sve one koji traže istodobno tretiranje problematičnih zona na koži i anti-age njegu. Do privremenog crvenila kože može doći ako se niacinamid slojevito nanosi na proizvode koji imaju značajno niži pH, poput eksfolijanata i nekih derivata vitamina C, no ovdje se ne radi o alergijskoj reakciji kože već očekivanom crvenilu koje nastupa jer se, u prisutnosti kiselog pH medija (nižeg od pH 5), niacinamid počne razgrađivati na koži. Iz tog razloga, preporučujemo da proizvode na bazi niacinamida i eksfolijante kombinirate naizmjenično ujutro i navečer, te da ih se ne koristi istovremeno, odnosno slojevito. Naš serum na bazi vitamina C sadrži stabilniji oblik ovog sastojka, natrijev askorbil fosfat, koji je formuliran u pH mediju sličnom našem proizvodu na bazi niacinamida pa između ovih sastojaka nema negativne interakcije što ih čini pogodnima za kombiniranje kako bi se postigao optimalan rezultat na koži sklonoj nejednakom tonu, mrljicama i upalnim procesima.

Skintegra proizvodi koji sadrže niacinamid

Tria Light: Tretmanska krema s čak 6% niacinamida za mješovitu i masnu kožu sklonu začepljenim porama i postupalnim mrljicama.

Infrared: Koncentrirani serum za osjetljive kože sadrži 2% niacinamida za pojačanu hidrataciju i jačanje zaštitne barijere kože.

Hydra B: Dodatak od 1% niacinamida djeluje sinergijski s pomno odabranim kompleksom ovlaživača u ovoj serumskoj emulziji za intenzivnu, dubinsku hidrataciju.

Literatura

Forbat, E., Al-Niaimi, F. i Ali, F. R. (2017.), Use of nicotinamide in dermatology. Clinical and Experimental Dermatology, 42: 137–144.

Više članaka

Pet pokazatelja akni uzrokovanih hormonima

Postoje određeni jasni znakovi prema kojima možete procijeniti da su vaše akne najvjerojatnije povezane s hormonima.

Njega kože ljeti: kako se pravilno zaštititi od UV zračenja

Neodgovorno izlaganje suncu predstavlja zdravstveni rizik te bi tijekom ljeta u fokusu svačije rutine trebala biti zaštita od UV zračenja.